Tisztatér: makulátlan tisztaság egy helyiségbe zárva

2022. augusztus 22.
Tisztatér: makulátlan tisztaság egy helyiségbe zárva Tisztatér: makulátlan tisztaság egy helyiségbe zárva

A tisztatér egy olyan terület, amelynek levegőjében a lehető legkisebb mértékben vannak jelen a gázok, porszemek, mikroorganizmusok és szennyezőanyagok. Egy steril tér, amelyben a hőmérséklet és a páratartalom is szabályozott. Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat a tisztatérről!

A tisztatér szabványok

A tisztatér esetén törekednek arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben kivonják a szennyeződéseket a levegőből. Ez azonban 100%-ban nem sikerülhet, ez az oka annak, hogy bevezették az ISO besorolás rendszerét, amelynek az a lényege, hogy a tisztatereket az egy köbméterre eső részecskék száma alapján sorolják be az egyes kategóriákba. Nézzük a legelterjedtebb szabványokat!

tisztatér

US FED STD 209E

Ez a legrégebbi tisztatéri szabvány, ami egyébként Amerikából ered. Annak ellenére, hogy visszavonták, sok nagyvállalat a mai napig követendőnek tartja.

ISO 14644-1

A modern tisztatéri szabályok legnépszerűbb képviselője az ISO 14644-1. Ez a szabvány nem csupán a tér megtervezésére vonatkozóan tartalmaz előírásokat, hanem a létrehozással és a felhasználással kapcsolatban is fogalmaz meg irányelveket.

GMP-EU

Ez a szabvány a gyakorlatban, vagyis a meghatározott módszerek és eljárások megvalósítása közben vizsgálja a tisztatér minőségét. Éppen ezért ezek igen szigorú irányelvek.

Mely ágazatokban van jelentősége a tisztatérnek?

Vannak olyan gyártási, kutatási folyamatok, amelyek makulátlan tisztaságot követelnek meg, sőt, még annál is többet! Steril környezetet, ami mentes minden szennyeződéstől, portól, szervesanyagtól. Ennek hiányában a hibamentes gyártás nem lenne kivitelezhető.

A tisztatéri laboratórium kialakulása a gyógyszergyártás és a kutatási szféra szokásaiból alakult ki, itt volt szükség először a folyamatok elvégzéséhez teljesen tiszta és steril térre. Idővel azonban megjelentek olyan iparágak  is, melyekben szintúgy volt létjogosultsága a tisztatér kialakításának. Ilyen ágazat például a nanotechnológia, a hardware gyártás, az informatika, a gépjármű alkatrész gyártás, az optika, az élelmiszer ipar és minden olyan terület, ami nagyfokú precizitást igényel.

Milyen szennyeződések juthatnak a térbe?

A szennyeződések forrása szinte bármi lehet, ami a térben megfordul. Behozhatják a dolgozók a ruhájukon, a hajukon, lehet sminkdarab, de akár egy aprócska szösz is. Forrásként jelölhetők meg az eszközökön, termékeken bejutó szennyeződések is, a csomagolásról leváló darabkák, részecskék.

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni a szoba sajátosságairól is. Ha a falak tele vannak repedésekkel, a festék pereg le a falról, a nyílászárók nem zárnak rendesen, akkor a szoba tisztasága veszélybe kerülhet.

Hogy hozható létre a tisztatér?

A tisztatér szíve és lelke a levegőztető berendezés. A levegőkezelő gépészet elszívja a levegőt a szellőzőrács felületén át, egy HEPA szűrő segítségével megtisztítja, majd a mennyezeti befúvón keresztül visszajut a levegő a tisztatérbe. Ezt a levegőcserét óránként többször is elvégzik, így biztosítható, hogy a részecskék száma ne lépjen a meghatározott szint fölé.

A kialakítás során ügyelnek arra is, hogy a lehető legkevesebb olyan felület legyen, ahol a porszem képes megtapadni, megragadni. Az éles sarkokba például íves profilokat helyeznek el, így a kosz nem tud összegyűlni és megülni a sarokban és könnyebb a takarítása is.

A tisztatér esetén ügyelni kell arra is, hogy a tisztaságot ne csak létrehozzuk, hanem fenn is tartsuk. Éppen ezért már a bejáratnál figyelni kell arra, hogy a szennyeződések az ajtón kívül maradjanak. A Flanker kínálatában elérhető 3M™ Nomad™ 4300 Ultra Clean tisztatéri ragacsos szőnyeg antimikrobiális tulajdonságú és több rétegű. Ahogy a neve is mutatja, a tisztítást a ragacsos felület végzi el, a tisztatéri ragacsos szőnyeg egyik fele ugyanis a padlóhoz tapad, a ragadós felső fele pedig eltávolítja a koszt. Többféle méretben is kivitelben vásárolható meg, létezik víztiszta és kék tisztatéri ragacsos szőnyeg is.

tisztatér

Ahogy fent írtuk, a szennyeződések forrása igen gyakran maga a dolgozó, ezért ha az üzem területére nem is, de a tisztatérbe csak védőruhába léphetnek be az emberek. A cipő és a köpeny alapkövetelmény a legtöbb esetben, ahogy az is, hogy csak olyan öltözetben lehet belépni, ami a teljes testet betakarja. Sok helyen kötelező a hajháló, az arcmaszk és a kesztyű is. Használat után bizonyos védőruhák tisztíthatók, vannak azonban olyanok, amiket el kell dobni. Bejutni pedig a legtöbb esetben zsilip ajtón keresztül lehet.

A tárgyak, eszközök mozgatása egy anyagátadó dobozon keresztül történik. Ezeket a dobozokat úgy alakították ki, hogy mindkét oldalukon van egy ajtó, a tisztatér és a külvilág felé is. A tárgyak behelyezése közben ügyelni kell arra, hogy mindig csak az egyik ajtó legyen nyitva, így a két tér közvetlenül nem érintkezik.

A tisztatér egy komplex környezet, aminek nemcsak a tervezése és a kialakítása során kell speciális szempontokat figyelembe venni, de a használata is nagy körültekintést igényel. A levegőminőség biztosítása érdekében komoly berendezéseket alkalmaznak és szigorú szabályok vonatkoznak a tisztatérben zajló munkafolyamatokra is.

A Flanker az ipari szereplők fontos partnere. Legyen szó nyomdaiparról, papíriparról, csomagolástechnikáról, elektronikai vagy gépjármű iparról, magas minőségű megoldásokat és termékeket kínálunk. Kattints, és nézz körül a webshopban!

Még több cikk a témában

Tisztítókorong a makulátlan felületekért

Tisztítókorong a makulátlan felületekért

Univerzális ipari megoldások
A csiszológép használata

A csiszológép használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki