Polírpaszta: ahány hiba, annyi paszta

2021. augusztus 05.
Polírpaszta: ahány hiba, annyi paszta Polírpaszta: ahány hiba, annyi paszta

Az egyik pillanatban még tökéletes, töretlen az autód fénye, aztán egyszer csak feltűnik egy belógó faág, egy felverődő kavics vagy egy kevésbé jól kicentizett parkolás, és már búcsút is mondhatsz a tökéletes csillogásnak. Ha számodra is ismerősek ezek a helyzetek, hasznodra válhat, ha minél többet megtudsz a polírpaszta használatáról. Széles termékskálánk révén bármely típusú és mélységű felületi sérülésre megtalálod a megoldást.

Ne hagyd kezeletlenül

Az autód előbb-utóbb veszíti régi színéből, makulátlan csillogásából. Akármennyire is vigyázol rá, a kisebb vagy nagyobb sérülések szinte elkerülhetetlenek. Az első és legfontosabb szabály, hogy gyorsan és megfelelően reagálj a káros behatásokra, mert a homogén és karcmentes fényezés sajnos tiszavirág életű jelenség. A maró hatású madárürülék, a kavicsfelverődés, a kocsin hanyagul átvetett tankolócső, de még az autómosás is mikrosérülésekhez vezet. Sőt, nem egyszer a helytelen polírozás után is polírozni kell. A polírpaszta termékcsaládunkat épp ilyen esetekre találták ki. De nem csak a paszta típusa nyom rengeteget a latban. Az sem mindegy, milyen eszközzel, milyen mélységben és milyen mozdulatokkal viszed fel.

Szépség hibák: van még min csiszolni?

Az autókozmetikában vagy akár saját kezűleg végzett csiszolás során elkövetett leggyakoribb hiba, hogy csiszolópapírt, nem pedig gépi csiszolókorongot vetnek be a sérült felület egyenetlenségeinek kiegyenlítésére, és a korábbi karcok eltűnnek ugyan, de a javítás során mindjárt újabbak is keletkeznek. A gépi korong körkörös mozdulatokkal szabadul meg a sérült felülettől. A kézi csiszolást ezzel szemben sokan előre-hátra irányuló kézmozdulatokkal végzik, sok-sok egyenes vonalat karcolva a felületbe. Manuálisan a csiszolás erőssége, az azonos intenzitás is nehezen szavatolható. Az így okozott mély karcolások, árkok munkavégzés közben nem, visszapolírozás után viszont annál inkább meglátszódnak. A gépi koronggal sokkal precízebb a munka és esztétikusabb a végeredmény.

Minden számít: a kezelendő felület, a korong és a paszta

A polírozás több fázisból álló folyamat. A csiszolás során a hő és a dörzsölés hatására kiegyenlítjük a felület egyenetlenségeit, azaz megszabadulunk attól a felső rétegtől, amelyben a karcolás keletkezett. Eztán következik maga a polírozás, amelynek utolsó lépéseként megtörténik a fényezés is. A polírpaszta fele részben apró csiszolószemcséket tartalam, a többi a vivőanyag, amelynek segítségével egyenletesen hordhatjuk fel a masszát a kezelendő felületre.

polirpaszta-flanker

A pasztában található szemcsék mérete és sűrűsége határozza meg, hogy az adott termék milyen sérülések esetén alkalmazható. Mélyebb karcokhoz eleve más típusú paszta és kiemelten jó minőségű korong kell, hiszen ott tovább és mélyebbre kell csiszolnunk ahhoz, hogy tükörsima felületet kapjunk. Ezt az igénybevételt pedig a korongnak is bírnia kell. A műanyag, lakk, üveg vagy fémfelületek szakszerű csiszolása szintén eltérő bánásmódot igényel, ezért a kezelendő felület típusát is mérlegelni kell még a javítás megkezdése előtt.

A „hologram” sérülésre is van megoldás

Az elnevezés egy helyre koncentrálódó mikrosérülések sokaságát takarja, amelyek épp a nem megfelelően kivitelezett polírozás következtében alakulnak ki. Szerencsére nem túl mély, de annál látványosabb, szabad szemmel is jól észrevehető kis „karmolások” ezek, amelyet leggyakrabban gyapjúból készült koronggal okoznak. Adott esetben szivacskoronggal is el lehet követni, ha a csiszoló nem mutat túl nagy jártasságot a technika alkalmazásában. Nemcsak a gondos kivitelezés, a jól megválasztott wax is segít a problémán. A kifejezetten homokolás okozta karcolások és az autógyártás során fellépő sérülések javítására tervezett 3M™ Finesse-It™ polírpaszta használata tökéletes, hologram-mentes végeredményt garantál.

Modern festéshez finom eljárás dukál

A 3M™ Perfect-It™ Extra Finom Plusz paszta az újgenerációs festékek ideális kiegészítője. Gyors karceltávolító és felületkezelő teljesítményének köszönhetően könnyű és kíméletes vele a munka.

Fényes siker – segít a sárga kupak

Pormentes környezet csak mesterségesen létrehozott körülmények között létezik. Autómosás közben a felületről lemosott kis porszemcsék végiggördülnek a vizes autódon ─apró karcolásokat okozva lefelé menet. Ha nem vagy elég körültekintő, még a polírszivacson található por is felsértheti a fényezést. A 3M ™ Perfect-It ™ A Fast Cut Plus Extreme szupergyorsan eltávolítja a karcolásokat és fényessé teszi a felületet. A gyártó színkódolt zöld szivacsaival tovább fokozhatod a hatást.

Mikrosérülések sajnos mindig is voltak ─ és lesznek is az autókon. De legyen szó bármilyen kicsi vagy nagy „sebesülésről”, a sárga kupakot neked találták ki! Válaszd jó nagy kiszerelésben, mert az autó kozmetikázására mindig szükség van.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki