Mi az epoxi?

2022. június 14.
Mi az epoxi? Mi az epoxi?

Az epoxi és a gyanta egyaránt az iparban használatos kötőanyagok, de gyakran alkalmazzák őket háztartási és kreatív célokra is. Roppant jó kötési tulajdonságokkal bírnak, ellenállnak a hőmérséklet próbájának, a fizikai behatásoknak és a kémiai anyagoknak is. Mindkettő úgynevezett műanyagragasztó, de mégis mi az az epoxi ragasztó és mi a gyanta?

Mi az epoxi gyanta?

A gyanta egy erős kötőanyag, amit folyadék és por formájában is megvásárolhatunk. Jellemzője, hogy hosszú idő, akár 8-10 óra is szükséges a száradásához. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál gyorsabban képes megszáradni a gyanta.

 Mi az epoxi?

Az epoxi (vagy ahogy sokan használják: epoxy) gyanta használatakor két folyadékot (a gyantát és a térhálósító anyagot) kell összekeverni a megfelelő arányban, így létrejön egy olyan anyag, ami ha megszilárdul térhálósodik és megkeményedik. Ezt követően egyszerűen lehet csiszolni, fúrni, megmunkálni, ha arra van szükség.

Számos típusa létezik, ezek közül az alábbi tényezők alapján érdemes dönteni: kötési idő, felhasználhatósági idő, kötési tulajdonság, viszkozitás, UV-állóság, vegyszerállóság, karcállóság, kopásállóság.

Kifejezetten erős kötést biztosít, így kiválóan alkalmas ipari felhasználásra. Előszeretettel alkalmazzák a fa megmunkálása során, fapanelekhez, padlóburkolatokhoz és munkalapokhoz. Készülhet belőle például garázspadló, dekorbevonat lakóingatlanokba, különféle dekorációs tárgyak, asztalok, ékszerek. Mivel vízálló és remek vízzáró, így olyan helyeken is jól alkalmazható, hogy a víz kizárására van szükség, például a fürdőszobában.

Mi az epoxi ragasztó?

Az epoxi ragasztók a ragasztók királyai. Olyan erősen képesek egymáshoz tapasztani a felületeket, hogy még az autók, repülőgépek összeállításánál is használják. Ellenáll a hőnek, a vegyszereknek és a nedvességnek is.

Az epoxi egy kőolaj-alapú ragasztó, amiben olyan anyagok találhatók, mint az epokohidrint, ami a kemény réteg képződéséért felel. Száradása gyors, típustól függően elég lehet néhány, maximum 30 perc. Mivel ennyire hamar megszilárdul és kialakul a kötés a magasabb árkategóriájú ragasztók közé tartozik.

A használata meglehetősen egyszerű, néhány dologra azonban érdemes ügyelni. Mielőtt alkalmaznánk a ragasztót, a ragasztani kívánt felületet zsírtalanítsuk és alaposan tisztítsuk meg. Ehhez a legjobb a benzin és az alkohol. A tisztítást követően szárazra kell törölni, nem maradhat nedvesség az anyag felületén, hiszen a ragasztó csak így tud majd megkötni. Ha előkészítettük a terepet már jöhet is maga a ragasztás.

Kiválóan alkalmas a fa, fém, kerámia, porcelán, beton, polisztirol és műanyag felületek összeragasztására, kültéri és beltéri, ipari használatra, de a háztartásban is szívesen használják. Van belőlük kétkomponensű és egykomponensű változat, illetve többféle színben is kapható, létezik például kék, fekete, átlátszó és törtfehér is.

Az epoxi ragasztók széles választéka megtalálható a Flanker webshopjában. A 3M™ Scotch Weld™ 7240 B/A epoxi ragasztó például egy kétkomponensű epoxi ragasztó, ami nagy teljesítményű, lángálló és 2:1 arányban kell keverni a használat során.

Vannak olyan ragasztók is a kínálatban, amelyek speciális igényeket szolgálnak ki. A 3M™ Scotch-Weld 2216 epoxi ragasztó nagy szilárdságú, segítségével erős tapadás jön létre, miközben rendkívül rugalmas, így jó szolgálatot tesz olyan esetekben, ahol számolni kell a hőtágulással, a zsugorodással vagy éppen vibrációval.

 Mi az epoxi?

Különbségek és hasonlóságok

Mind az epoxi ragasztó mind pedig a gyanta erős kötések kialakítására alkalmas, előbbi azonban valamivel tartósabb. A két típus között a legjelentősebb különbség a száradási idő, ez lényegesen alacsonyabb az epoxi ragasztónál, még úgy is, hogy a ragasztó komponenseit a használat előtt össze kell keverni.

Az epoxi ragasztó és a gyanta között további lényeges eltérés az árban figyelhető meg. Előbbi ugyanis kiváló tulajdonságainak köszönhetően magasabb árfekvésű, mint a gyanta. Ezért, ha kevésbé fontos a gyorsaság és van idő kivárni a száradást, sokan inkább a gyantához nyúlnak. Ha viszont atombiztos és gyors megoldás kell, akkor az epoxi ragasztó a legjobb választás.

A Flanker az építkezők, felújítók, mesteremberek, szakik webáruháza is. Közel 25 éve vagyunk a piacon és szolgáljuk ki a vásárlókat, partnereinket minőségi alapanyagokkal és eszközökkel. Nézz körül a webshopunkban!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki