Fényvisszaverő fólia: a láthatóság növelése sötétben is

2022. április 20.
Fényvisszaverő fólia: a láthatóság növelése sötétben is Fényvisszaverő fólia: a láthatóság növelése sötétben is

Vannak bizonyos speciális esetek, amikor a járművet nemcsak célszerű, hanem kötelező ellátni fényvisszavető anyaggal, vagyis a fényvisszaverő fólia valamilyen formájával. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mikor szükséges a fényvisszaverő fólia használata.

Mi az a fényvisszaverő fólia?

A fényvisszavető fólia egy speciális autó dekoráció, ami az ablakok, a karosszériára felület díszítőeleme. Az esztétikai funkció azonban egy ilyen matrica esetén nem elsődleges, sokkal fontosabb az a funkciója, hogy az autóra ragasztva a láthatóság növekszik.

Ez a típusú autódekoráció foszforeszkáló, fluoerszkáló, fényvisszavető, tükröződő, ennek köszönhetően a jármű sötétben is jól látható, észrevehető. A legtöbbször a klasszikus fehér-piros jelzést helyezik fel, de feliratot, telefonszámot, egyéb hasznos információkat is meg lehet így jeleníteni. A lényeg tehát a láthatóság növelése és a biztonság.

Fényvisszaverő fólia

A fényvisszaverő fóliák esetén az alapszín többféle is lehet, van fehér, sárga, piros, kék és piros sávozott is. Az öntapadós változatokat roppant egyszerűen fel lehet helyezni az autókra, nem kell velük bajlódni, csupán néhány mozdulat és máris látható sötétben is a jármű. Így a biztonság növelhető még rossz látási viszonyok esetén is.

Milyen járművek esetén jó választás a fényvisszaverő fólia?

Alapvetően elmondható, hogy a közszolgálatot végző autókra hívják fel a figyelmet ezzel a módszerrel, így például rendőrautókra, mentőkre kerül ilyen fóliázás. A másik nagy csoportot azok a járművek képezik, amiket megfelelő körültekintéssel kell megközelíteni, mint például egy utánfutót, vagy pedig túl méretes, mint például egy lakóautó. Vegyük sorra, mely járművek esetén érdemes felhelyezni fényvisszaverő fóliát!

Mentőautó

A mentőautókra, vérszállító autókra kötelező elhelyezni fényvisszaverő anyagokat, hogy sötétben is láthatóak legyenek és a közlekedésben résztvevő többi autós messziről kiszúrja és szabad utat biztosítson.

Rendőrautó

A közbiztonságért felelős rendőri szervek legfontosabb eszköze maga a rendőrautó, amin jellemzően a kék, sárga és a piros színek jelennek meg, illetve szabvány feliratok. Az autón elhelyezett speciális fóliázás felhívja a figyelmet a járműre.

 Fényvisszaverő fólia

Tűzoltóautó

A tűzoltóautók, akárcsak a mentők és a rendőrautók a közlekedésben elsőbbséget élveznek, amennyiben használják a megkülönböztető jelzésüket. Ahhoz, hogy éjszaka vagy eső, köd, havazás idején is időben észlelni lehessen őket, amikor nagy sebességgel közelednek hangjelzést adnak ki, illetve fényvisszaverő fóliával látják el az autók elejét, hátulját, oldalait. A tűzoltóautók esetén általában fehér és sárga fóliákat használnak.

Utánfutó

Az utánfutó közlekedés szempontjából kritikus, ezért kell felhívni rá a többi autós figyelmét. Érdemes a jármű méreteit a fényvisszaverő fóliával kijelölni, vagyis az oldalaira és a hátuljára felhelyezni ilyen matricát. Ez egyébként megfelel annak a KRESZ által megfogalmazott elvnek, hogy a túl méretes járműveket érdemes megjelölni. Ez alapján szerencsés lehet ilyen fényvisszavető csíkokat ragasztani a lakóautókra, lakókocsikra, lakóbuszokra is, amik méretüknél fogva érdemlik ki a megkülönböztetést.

Veszélyes anyag szállítására szolgáló autó

A megfelelő jelzések láthatóvá tétele különösen fontos a veszélyes anyagokat szállító járműveket. Egy baleset esetén létfontosságú lehet, hogy minden helyzetben, még éjszaka is világosan és tisztán látható legyen, ha az autó veszélyes anyagot szállít. Ezzel igen veszélyes helyzeteket lehet elkerülni.

Járőrszolgálat

A rendőrök mellett a járőrszolgálatok gépjárműveit is érdemes ilyen dekorfóliával ellátni. A cég brandingje határozza meg ezeknél az autóknál a designt és a színeket, a lényeg, hogy kevésbé jó látási viszonyok mellett is észrevehetők legyenek.

A fényvisszaverő anyagok alkalmazása a biztonság szempontjából igen lényeges. Nemcsak a megkülönböztetett autóban ülők biztonságáról van itt szó, hanem a közlekedésben résztvevő többi autóséról is. A Flanker számos megoldást kínál a fényvisszaverés kérdésének megoldására. Kattints, és nézd meg, milyen termékeket árulunk a webshopban!

Még több cikk a témában

Ragasztó eltávolítás kíméletesen

Ragasztó eltávolítás kíméletesen

Univerzális ipari megoldások
Tisztítókorong a makulátlan felületekért

Tisztítókorong a makulátlan felületekért

Univerzális ipari megoldások
3M: az ipari termékek szakértője

3M: az ipari termékek szakértője

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki