3M kétoldalú ragasztó: a sokoldalú megoldás

2021. március 12.
3M kétoldalú ragasztó: a sokoldalú megoldás 3M kétoldalú ragasztó: a sokoldalú megoldás

Kicsi, de erős, mint a bors. A 3M kétoldalú ragasztójára keresve sem találhatnánk jellemzőbb szólást. Ez a termékcsoport ugyanis azzal az ígérettel készült, hogy bármilyen felületen jól megtapad, és akár két különböző anyagot is biztonsággal, hosszabb időre is összeragaszthatunk vele.

Mi a 3M kétoldalú ragasztók lényege?

A kétoldalú ragasztók egyedülálló tulajdonsága – amely már az elnevezésükben is tetten érhető – az, hogy szalag mindkét oldalán nyomásérzékeny ragasztó található, lehetővé téve két felület összeragasztását a közöttük lévő szalag segítségével. A ragasztót megtartó hordozó a vékony fóliától kezdve a milliméter töredékéig terjedhet, de lehet ennél lényegesebben vastagabb is. Ezek a termékek mindkét oldalukon készülhetnek ugyanazzal a ragasztóval, de akár különböző ragasztókkal is, hogy megfeleljenek az egymástól eltérő felületek kötési követelményeinek.

Előnyök

Az ilyen ragasztók kompakt méretűek, (a Scotch márka például híres a csigaformában feltekert kinézetéről), egyszerűen összeragaszthatók velük egymástól különböző felületű anyagok, az összeragasztott anyagokat megvédik a nedvességtől is. Ha a lehető leggyorsabban kell két felületet összetapasztani, ez a legjobb, azonnal bevethető megoldás.

A vastagabb változat

Alapvetően két csoportra oszthatók a kétoldalú ragasztók. Az első családba a vastagabbak tartoznak bele, ilyen például a 3M™ VHB™ szalag, amely ipari felhasználású ragasztó. A 3M VHB szalagot akrilhab felhasználásával hozzák létre, amely viszkoelasztikus, azaz nagyon rugalmas, de képes megtartani szilárdsági tulajdonságait, miközben bármilyen tárgyhoz hatékonyan illeszkedik.

Az akrilhab energiát elnyelő és stresszoldó tulajdonságai lehetővé teszik, hogy tökéletesen illeszkedjen bármilyen felületre, és akár mozoghasson is azzal az elemmel, amelyhez kapcsolódik. Ezen kívül hihetetlenül tartós tapadást biztosít minden felületen, de rugalmassági tulajdonságaival kombinálva képes elnyelni minden ütést, így statikus és dinamikus műveletekhez egyaránt tökéletes. Ebben a ragasztószalagban erős ragasztókeverék található, ezért valósítható meg az erős és hosszabb ideig tartó hatása.

Felhasználási területe igen változatos.
A szállításban, a járművek oldalán ellenállnak a szélsőséges hidegnek és melegnek, dacolnak a nedvességgel és az UV-val, és a rögzítésben jobb megoldást jelentenek, mint például a szegecsek és csavarok. De a vastagabb kétoldalú ragasztókat megtaláljuk építkezésben, ahol a szalagok tartósan odaragasztják az egyik aljzatot a másikra. Elektronikai alkalmazásuk – például a nagyfelbontású televíziók gyártásánál – azt bizonyítja, hogy a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, de készülékekben is előfordulnak szinte „láthatatlan” ragasztóként.

3M™ 9084 Nagy teljesítményű kétoldalú ragasztószalag, 1550mm x 50m

A 3M kétoldalú ragasztó vékonyabb fajtái

A vékony ragasztás lehetővé teszi, hogy a formatervezés során sem legyenek láthatóak ormótlan kötőelemek, mégis, ipari szilárdságú kötések jöjjenek létre. Attól viszont, hogy vékonyak, még nagyon is kimagasló a teljesítményük, ezért is használják ezeket a fajtákat az elektronikában, az autó belső terének kialakításában, a grafikákban vagy például a nagyobb igénybevételre tervezett sportfelszerelésekben.

Akad itt olyan típusa – ilyen a 3M™ 100MP nagyteljesítményű akril ragasztó – amelyet 149 Celsius-fokos üzemi hőmérsékletre tervezték, és például rendkívüli teljesítményű alkalmazásokban használják, többek közt repülőgépes jégmentesítő csizmákban és villámvédelmi rendszerekben.

A kétoldalú ragasztók hétköznapi felhasználása

Ha elszakadunk az ipari csarnokok, üzemek világától, egy átlagos lakás sem nélkülözheti a kétoldalú ragasztókat. A tartós padlóburkolat kialakításánál ugyanolyan hasznosak lehetnek, mint például padlószőnyeg burkolásánál, szigetelés, fűtőszőnyeg beépítésénél, de egészen érdekes gyakorlatokat is ismerünk. Ilyen az, amikor tapétára cégtáblát rögzített valaki, és a kétoldalú ragasztó (alatta egy kis habszivaccsal megtámogatva) lett az üdvözítő megoldás.

Profi felújítók, építők szerint az ilyen ragasztók eltávolításánál arra kell figyelni, hogy eltávolításukkor a szalag a felülettel maximum hegyesszöget zárjon be. Ez lassú, türelmes babramunkának tűnhet, de csak e paraméter betartása mellett lehet elkerülni, hogy a falon kellemetlen, oda nem illő darabok maradjanak.
 
Az elmúlt 40 évben a 3M mintegy 7 620 000 kilométernyi vastagabb kétoldalas ragasztószalag gyártását mutathatja fel. Ez nagy fegyvertény, és a cég szakértelmét, tapasztalatát bizonyítja. Emellett több más termék is színesíti palettáját: fekete, fehér, színes, átlátszó ragasztók, de spray, vízálló és univerzális célú darabok is megtalálhatók kínálatában, amely a kültéri és beltéri használatot tekintve igen széles választékot jelent.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki